Zamieszczone przez piotrek_os
Pierwszy Rapid na OCP
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez PoxterPali trochę więcej (ok. 7 litrów) ale jak widzicie to przez te autostrady i chęć testowania.
Jakie prędkości osiągasz na autostradzie, że wychodzi Ci 7 litrów?
Ile obrotów masz przy 130km/h? Tempomat?
Zakładasz motostata? :P
Jak szybko się to to nagrzewa od zimnego startu przy 5*?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deZamieszczone przez PoxterPali trochę więcej (ok. 7 litrów) ale jak widzicie to przez te autostrady i chęć testowania.
Jakie prędkości osiągasz na autostradzie, że wychodzi Ci 7 litrów?
Ile obrotów masz przy 130km/h? Tempomat?
Zakładasz motostata? :P
Jak szybko się to to nagrzewa od zimnego startu przy 5*?
Skrzynia manualna 6 biegów, z tym silnikiem chyba jedyna ale się nie upieram ;-)
Ostatnio miałem okazję zrobić trasę na A1 z Torunia do Gdańska i z powrotem.
Ponieważ już silnik powinien być "dotarty" (w instrukcji mowa o 1500 km do 4000 obrotów)
postanowiłem go trochę przegonić. Sobota, luźno na drodze, pogoda znakomita.
Średnia od bramki w Toruniu do bramki w Gdańsku wyszła mi 153 km/h (liczona tylko w jedną stronę)a V max na tym odcinku udało mi się wg wyświetlacza osiągnąć 195 km/h.
Na więcej nie pozwoliła żona (jechaliśmy w trzy osoby dorosłe i trochę bagażu) ale Rapid już chyba też.
Zużycie paliwa na trasie tam i z powrotem (+ok. 60 km po zjeździe z A1 obwodnicą Gdańska) wg komputera wyniosło 7,4 l/100
Obecnie moje średnie zużycie paliwa od początku do 5350 km (ostatnie tankowanie) wynosi 7,1 l/100 km i te dane zawyża jazda miejska.
Miałem jeden bak tylko po Warszawie i wyszło 8,12 l/100 km ale też np. zaraz po zakupie droga z Warszawy do Bydgoszczy i z powrotem krajową 10
ale praktycznie bez przekraczania 3000-3500 obr. i 110-120 km/h (bo tak jest w instrukcji) i zużycie 5,4l/100 km.
Liczone z rzeczywistych przebiegów i tankowań w programie Fuelio i MyCars na Androidzie.
Nie używam Motostata bo wkurzały mnie przesyłane przez nich spamy.
Ogólnie myślę tak: przy mojej spokojnej mieszanej jeździe spalanie powinno być ok. 5,5-6 l ,przy większej dynamice do 7. Zobaczymy jak będzie zimą.
Nie zwracalem uwagi ile mam obrotów ale jak sprawdzę to napiszę.
Nie mam tempomatu.
To to nagrzewa się szybko, chociaż na dokładniejsze dane chwilę poczekasz aż sprawdzę.
Ale wydaje mi się że w temperaturach w okolicach zera które były chyba w zeszłym tygodniu niebieska lampka (nie mam Maxidota tylko MFA) gasła po ok 2-3 minutach.
Teraz szybciej bo jest cieplej.
ufff... ;-)
Pozdrawiam i obiecuję uzupełnić braki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Poxterz tym silnikiem chyba jedyna ale się nie upieram ;-)
Zamieszczone przez PoxterTo to nagrzewa się szybko, chociaż na dokładniejsze dane chwilę poczekasz aż sprawdzę.
ale praktycznie bez przekraczania 3000-3500 obr. i 110-120 km/h (bo tak jest w instrukcji) i zużycie 5,4l/100 km.
Moich pytań jest dlatego dużo, bo chciałbym kupić Rapida. W tym samym przedziale cenowym oraz identycznym apetycie na paliwo mają się znajdować Civic 1.4 oraz i30 1.6. Za Rapidem przemawia bliskość ASO, do Hondy i Hyundaia mam 20 lub 50 km. Dziękuję za odpowiedzi czekam na wszelkie spostrzeżenia
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deZamieszczone przez Poxterz tym silnikiem chyba jedyna ale się nie upieram ;-)
Zamieszczone przez PoxterTo to nagrzewa się szybko, chociaż na dokładniejsze dane chwilę poczekasz aż sprawdzę.
Moich pytań jest dlatego dużo, bo chciałbym kupić Rapida. W tym samym przedziale cenowym oraz identycznym apetycie na paliwo mają się znajdować Civic 1.4 oraz i30 1.6. Za Rapidem przemawia bliskość ASO, do Hondy i Hyundaia mam 20 lub 50 km. Dziękuję za odpowiedzi czekam na wszelkie spostrzeżenia
Co do nagrzewania to wydaje mi się, że po ok. 1 kilometrze lampka gaśnie. Po odpaleniu zawsze staram się chwilę odczekać (pasy,radio, ew. światła) stąd te ok.3 minuty. Sprawdzę.
Co do obrotów to nie odpowiem ale oceny właścicieli Rapidów (szczególnie na innym forum) są takie że można osiągać spalanie na poziomie zbliżonym do 5 litrów. Silnik skłania do trochę ostrzejszej jazdy i dlatego mi jest trudno się w takim limicie zmieścić. Poza tym mam ograniczone zaufanie do wielkości podawanych w folderach, dlatego staram się Wam przekazać wartości rzeczywiste chociaż subiektywne bo związane z moim sposobem jazdy.
Co do zużycia paliwa w i30 to nie wierzę. Miałem 4 koreańskie samochody i jeszcze mam Elantrę którą teraz jeździ żona. Mają swoje wady lecz ogólnie byłem zadowolony.
Ale nie uwierzę w żadne oficjalne dane co do spalania, bo od rzeczywistości w każdym z nich różniły się o średnio 2-3 litry. Takze różnice w Skodzie są dla mnie stosunkowo nieduże.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Gratuluję wyboru.
Skrzynia 5b jest w 1.2MPI i 1.2 TSI 63KW. W 77KW jest tylko 6 biegów, na szczęście bo brakowało mi 6 biegu na trasie (ale i tak na prostej pusty 193km/h leciał Rapid - a z góry 205 ). Na początku byłem sceptycznie nastawiony do Rapida (WG mnie jest to taka OI "na miarę naszych możliwości"), ale gdy trochę pojeździłem tym autem uznałem, że w sumie to fajna alternatywa dla starej O2 i Droższej O3. Auto jest plastikowe (ale model 2013 trochę bardziej kolorowy w środku i mniej to widać) i ma prostą belkę z tyłu (która trochę głośno pracuje), ale naprawdę dobrze się prowadzi. Jest Pakowne i naprawdę całkiem ładne (czego nie powiem o podstawowych wersjach O3 sedan i kombi - wyglądają biednie wg mnie - dopiero z led + xenon + duże koło jest ok.). Ja jeździłem 1.2 TSI 63KW i było spoko, więc myślę, że 77KW jest naprawdę wystarczające.
Pozdrawiam i bezawaryjności życzęGrand Scenic 2.0T Initiale 05'
Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
08' O2 Elegance Combi BKC
11' O2 fl Elegance Combi CDAA
99' O1 SLX Combi AHF
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PoxterWydaje mi się że 5-biegowa skrzynię ma Rapid z silnikiem 1,2 TSI 63 kW o oznaczeniu CBZA ale się nie upieram ;-)
Zamieszczone przez PoxterPoza tym mam ograniczone zaufanie do wielkości podawanych w folderach, dlatego staram się Wam przekazać wartości rzeczywiste chociaż subiektywne bo związane z moim sposobem jazdy.
Czekamy na dalsze wieści
Komentarz
-
-
Rapid - fajne autko, obszerne wnętrze, praktyczne, z dużym bagażnikiem ale? za drogie. Za wersję Elegance 1,6 TDI z paroma bajerami można kupić Golfa Comrortline 1,6 TDI.
Jeśli miałbym kupować to najprostszą wersję w 1,6 TDI - podobno bardzo dynamiczny silnik. A co powiecie o klonie Rapida - Seacie Toledo?Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz